Veiligheidskleding: het is er in verschillende soorten en maten. Wanneer werkzaamheden risico’s met zich meebrengen, is deze beschermende werkkleding nodig. Welke kleding past bij uw werksituatie en aan welke eisen moet dit eigenlijk voldoen? Wij vertellen u meer over de eisen!

 

Wat is veiligheidskleding?

Laten we beginnen met wat veiligheidskleding eigenlijk is. Zoals de naam al zegt, biedt deze kleding veiligheid aan uw medewerkers. Denk bijvoorbeeld aan bescherming tegen gevaarlijke vloeistoffen of hitte. Van verstevigde werkbroeken, werkjassen of laskleding, veiligheidskleding komt voor in verschillende soorten en maten. Een overeenkomst is in ieder geval dat alle veiligheidskleding van bijzondere stoffen wordt gemaakt om uw medewerkers te beschermen tegen de risico’s van hun vak.

 

Dit zijn de normen

Waar veiligheidskleding aan moet voldoen, is vastgelegd in een aantal Europese Normen. Ook wel EN- normen genoemd. De werkkleding dient dan ook tenminste een CE-markering te hebben.

Wat er in de verschillende normen aangegeven is? Dit is bijvoorbeeld de trek- en scheurweerstand, slijtvastheid en thermische isolatie. Enkele EN-normen:

    • EN 340: de algemene eisen voor beschermende veiligheidskleding
    • EN 342: pakken en kledingstukken die bescherming bieden tegen kou
    • EN 366/367: beschermende kleding tegen hitte en vlammen
    • EN 343: veiligheidskleding die bescherming biedt tegen regen

Voorbeelden van enkele eisen en criteria

Aan welke normen de kleding van uw medewerker dient te voldoen, hangt af van het werk dat verricht wordt. Wij geven uitleg over 4 van de criteria-eisen:

    • Weeromstandigheden: werken uw medewerkers altijd buiten? Dan hebben zij te maken met diverse weersomstandigheden. In weer en wind is veiligheidskleding met thermische isolatiewaarde belangrijk, terwijl de werkkleding in warme weersomstandigheden niet te warm moet zijn. Ook dient deze veiligheidskleding te beschermen tegen regen of zonnestraling.
    • High Visibility kleding: van functies in de GGW, medewerkers met veiligheidsfunctie tot vrachtwagenchauffeurs of verkeersbegeleiders. Voor deze medewerkers is het raadzaam reflecterende werkkleding te dragen zodat zij goed zichtbaar zijn. Hierin zijn 3 klassen te onderscheiden. Klasse 1 is hierbij het minst goed zichtbaar en 3 het beste zichtbaar.
    • Brandveiligheid/gevaarlijke stoffen: lopen uw medewerkers risico op het in aanraking komen met irriterende, gevaarlijke stoffen of vuur/vonken? Dan moet de werkkleding hierop aangepast zijn. Denk aan werkkleding met lange mouwen en broekspijpen, gemaakt van glad materiaal als polyester. Wanneer er met vuur wordt gewerkt, moet de kleding vuurbestendig zijn.
    • Draagcomfort en onderhoud: veiligheidskleding moet goed te reinigen zijn en draagcomfort bieden. Criteria hiervoor zijn dat de kleding geen ruwe, scherpe of harde oppervlakken mag bevatten. Daarnaast moet de veiligheidskleding geen hinder veroorzaken bij lichaamsbewegingen.

Zijlstra Beroepskleding: uw partner in veiligheidskleding

Bij verschillende werkzaamheden komen verschillende soorten veiligheidskleding en bijbehorende criteria kijken. Ons assortiment bestaat uit onder andere signaalkleding, vlamvertragende kleding, regenkleding, RWS-kleding en thermokleding. Bent u benieuwd naar onze beroepskleding en bijbehorende eisen voor uw sector? Neem dan gerust contact met ons op of maak een afspraak om langs te komen in onze showroom.