Duurzaamheid is voor ons niet slechts een modewoord, maar een kernwaarde die we in al onze activiteiten doorvoeren. En de week van de Circulaire Economie is hét moment om onze inspanningen in het licht te zetten. Maar voor ons is dit niet alleen deze week; duurzaamheid staat bij ons altijd centraal! Benieuwd wat we zoal doen? Wij vertellen je meer over onze duurzaamheidsinspanningen.

 

Circulaire economie in het kort

De Week van de Circulaire Economie is een jaarlijks evenement waarbij speciale aandacht wordt besteed aan circulaire initiatieven. Maar wat betekent dat eigenlijk, ‘circulaire economie’? In een circulaire economie streven we ernaar om grondstoffen en producten zo lang mogelijk te gebruiken, waarde te behouden en afval en vervuiling te verminderen. Het draait om het ontwerpen van producten en systemen die herbruikbaar, repareerbaar en recyclebaar zijn. Kortom, het gaat erom dat we slimmer omgaan met onze bronnen, in plaats van ze te verspillen.

 

Duurzaamheid bij Zijlstra Beroepskleding

Bij Zijlstra Beroepskleding nemen we duurzaamheid serieus. Maar wat betekent dat eigenlijk voor ons? Het draait allemaal om het maken van slimme keuzes die goed zijn voor onze planeet én voor de mensen die erop leven.

 

Dus, wat doen we precies?

 

We kijken niet alleen naar onze producten, maar naar alles eromheen. Van hoe ze gemaakt worden tot hoe ze bij jou komen. We willen niet alleen ‘groen’ doen, we willen écht duurzaam zijn. Dat betekent dat we ervoor zorgen dat onze kleding niet alleen gemaakt wordt met respect voor de natuur, maar ook voor de mensen die het maken. Eerlijke lonen, veilige werkomstandigheden: dat vinden we belangrijk.

 

Maar dat is niet alles. We hebben ook oog voor het vervoer en de verpakking van onze producten. Ons streven is om onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te maken. Daarom kiezen we bewust voor duurzame vervoersmethoden en verpakkingsmaterialen die recyclebaar zijn. Wij streven er voortdurend naar om onszelf te verbeteren. Daarom hebben we het afgelopen jaar verschillende stappen gezet om onze bijdrage te leveren aan een circulaire economie.

 

Hier zijn enkele van onze acties uit 2023:

  • Overstap op papieren tape: Geen plastic meer! We zijn overgestapt op papieren tape voor onze verpakkingen, waardoor we onze ecologische voetafdruk verkleinen.
  • Overstap op composteerbare polybags: Plastic polybags zijn verleden tijd. Onze nieuwe composteerbare alternatieven dragen bij aan een schonere planeet.
  • DoGoodBags geïntroduceerd: Onze nieuwe verpakkingen, gemaakt van gerecycled karton en met een retourstrip, verminderen afval en stimuleren hergebruik.
  • Uitbreiding wagenpark met een ID3: Duurzaam reizen staat hoog op onze agenda. Met de toevoeging van een ID3 aan ons wagenpark verminderen we onze CO2-uitstoot.
  • Disc trainingen voor ons personeel: Kennis is de sleutel tot verandering. We hebben trainingen georganiseerd om ons personeel te ondersteunen in het begrijpen en bevorderen van duurzame praktijken.
  • Zonnepanelen op De Wieken 14 en 21: We wekken nu onze eigen schone energie op, dankzij de zonnepanelen op onze bedrijfslocaties.
  • EcoVadis MVO-toets: Transparantie is essentieel. We laten ons toetsen door EcoVadis om onze voortgang op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen te meten.
  • Rapportage “Duurzaam Ingekocht 2023”: Onze rapportage labelt artikelen als ‘duurzaam ingekocht’ op basis van strikte criteria, waaronder milieuvriendelijke productie, milieuvriendelijk vervoer en maatschappelijke verantwoordelijkheid.

 

Transparantie over onze producten

Greenwashing? Dat vermijden we, omdat het consumenten misleidt over de werkelijke milieuvriendelijkheid van producten. Duurzaamheid gaat verder dan alleen labels; het vereist milieuvriendelijke productie, transport, verpakkingen en eerlijke arbeidsomstandigheden. Het gebruik van gerecyclede materialen is niet genoeg als de werkomstandigheden niet eerlijk zijn. Daarom blijven we onze inkooppraktijken verbeteren en streven we ernaar dat onze hele supply chain eerlijk en duurzaam is. Door transparantie, kritisch denken en samenwerking met gelijkgestemde leveranciers, willen we een positieve impact maken in de wereld van beroepskleding.

 

Benieuwd naar stappen die wij al hebben gezet of nog gaan zetten? Ontdek meer in ons MVO jaarverslag!

 

Duurzaamheid bij Zijlstra Beroepskleding