Zoals niemand onopgemerkt is gebleven, zijn de dagen weer kort en donker. Gedurende de winterperiode hinderen slechte weersomstandigheden en een slechte zichtbaarheid werknemers die buiten werkzaam zijn. Oftewel: des te belangrijker is goede signaalkleding! Veilig aan het werk? Dat betekent zien en gezien worden. Wij vertellen u graag meer over de juiste signaalkleding voor uw medewerkers!

 

Wanneer is het van belang signaalkleding te dragen?

Zijn uw medewerkers werkzaam op/nabij een openbare weg, het spoor of op bouwplaatsen nabij (rijdende) hijskranen? Dan lopen uw werknemers het risico op een ongeluk doordat zij niet gezien worden. Dit is niet alleen ’s avonds, maar ook zeker overdag. Denk bijvoorbeeld aan wanneer het regent of sneeuwt. Dit maakt signaalkleding zo belangrijk. Vergroot de zichtbaarheid van uw medewerkers door het dragen van signaalkleding en voorkom ongevallen!

De verschillende klasses

Signaalkleding wordt ook wel zichtbaarheidskleding, reflectiekleding of high visibility kleding genoemd. Dit is opgedeeld in verschillende klassen. Oftewel, hoe hoger de klasse, des te meer veiligheidseisen waaraan de signaalkleding moet voldoen:

  • Klasse 1: bij werkkleding uit klasse 1 kunt u denken aan bijvoorbeeld veiligheidshesjes of reflecterende armbanden. Deze kleding wordt gedragen in situaties waarin er een relatief laag risico is op ongevallen door slechte zichtbaarheid. Let op: dit is dus niet geschikt voor werknemers die op/aan de openbare weg werkzaam zijn. Wanneer zij werkzaam zijn op bijvoorbeeld overzichtelijke bedrijfsterreinen, dan voldoet signaalkleding uit klasse 1.  Deze signaalkleding bestaat uit minimaal 0,14 m² uit fluorescerende stof en 0,10 m² retro-reflecterend materiaal.
  • Klasse 2: bij werkzaamheden op de openbare weg of binnen de bebouwde kom (overdag), wordt veiligheidskleding uit klasse 2 gebruikt. In deze klasse zijn zowel veiligheidsvesten- jassen-, als broeken te vinden. Voor signaalkleding geldt in dit geval een minimale oppervlakte van in totaal 0,5 m² aan fluorescerende stof. Dit is 0,13 m² voor retro-reflecterend materiaal.
  • Klasse 3: werkzaam in het donker of langs de snelweg? Dan dient er beschermende kleding met extra hoge zichtbaarheid gedragen te worden. Er moet meer retro-reflecterend materiaal op de kleding zitten dan bij kleding uit klasse 2. Oftewel, de minimale oppervlakte fluorescerende stof bedraagt in dit geval 0,8 m² en het retro-reflecterend materiaal 0,2 m². Kortom: alleen volledige pakken voldoen aan de eisen. De armen en benen moeten bijna altijd volledig bedekt zijn.

Regelingen en aanbevelingen voor signaalkleding

Naast de norm EN ISO 20471, stelt RWS (Rijkswaterstaat) sinds 1995 aanvullende richtlijnen aan veiligheidskleding voor werknemers die werkzaam zijn aan het spoor of de weg. Deze richtlijnen/specificaties betreffen voornamelijk het aantal reflecterende strepen en de plaatsing hiervan:

  • De kleding mag niet tweekleurig zijn
  • Aan de buitenkant van broekspijpen en mouwen moet een verticale streep zitten
  • Voor jassen, truien en t-shirts geldt de regel dat reflecterende strepen de vorm van een Romeinse II dienten te hebben. De verticale banden moeten over de schouder doorlopen. Oftewel, de strepen vormen zo de letter H
  • Bij wegwerkzaamheden dient de kleding effen rood of effen oranje te zijn. Wordt er aan het spoor gewerkt? Dan moeten de medewerkers gele signaalkleding dragen.

Zijlstra Beroepskleding: uw specialist in signaalkleding

Welke signaalkleding uw collega’s dienen te dragen, hangt af van verschillende factoren. Denk aan de werklocatie, de weersomstandigheden, het soort werkzaamheden en de lichtgesteldheid (overdag/’s avonds). Ook eventueel contact met weggebruikers en hun snelheid, het type weg en eventuele markering spelen een grote rol. Wij hebben voor elke werksituatie geschikte signaalkleding. Benieuwd naar ons aanbod en de juiste signaalkleding voor uw medewerkers? Of wilt u langskomen in onze showroom? Neem gerust contact met ons op!