Wij streven voortdurend naar groei en verbetering en hebben dit jaar een nieuwe functie geïntroduceerd: de Supply Chain Manager. Voor Wesley, die al 3 jaar bij ons werkt, is zijn carrière hiermee een nieuw leven ingeblazen. Wat zijn werk inhoudt? Wesley vertelt u meer over zijn nieuwe functie!

Procesverbetering en MVO

Wat houdt het in om Supply Chain Manager te zijn? “Ik breng alle processen in kaart en kijk waar we dingen vast moeten leggen. Zo schrijf ik beleidsstukken en doe ik risicoanalyses. Mijn hoofdtaak is het MVO: ervoor zorgen dat wij maatschappelijk verantwoord werken, zodat wij ook in de toekomst een mooie business blijven draaien!”, vertelt Wesley. “Het verbeteren van de processen, kijken waar we mee bezig zijn en waar we slimmer/beter kunnen werken: het was altijd al iets dat ik erbij wilde doen. Later ben ik eigenlijk zo in deze functie gerold en krijgen deze onderwerpen de aandacht die ze nodig hebben.”

MVO Zijlstra Beroepskleding

De taken van Wesley als Supply Chain Manager

Hoe de werkdagen van een Supply Chain Manager eruitzien? Dat varieert. “Aan het begin van de dag ben ik bezig met een aantal binnendienst werkzaamheden. Denk aan ordercontroles. Wanneer we het hebben over MVO, gaat het niet om één werkdag: je kijkt naar een jaarplan, waarbij je maandelijks een nieuw gedeelte oppakt”, vertelt Wesley. “Elk jaar doe je een bepaald aantal risicoanalyses: waar liggen de gevaren en waar juist de kansen voor ons? Deze kansen en risico’s zet ik op volgorde van prioriteit en op basis daarvan schrijf ik een eerste opzet van een beleidsplan incl. actielijst. Waar nodig doe ik onderzoek en vraag ik informatie op bij externe partijen. Een laatste stap? Het definitieve beleidsstuk uitschrijven en gerichte acties uitzetten. Dit kan betekenen dat we afscheid nemen van plastic verzendzakken en deze vervangen voor FSC mix kartonnen verzendenveloppen van gerecycled karton.”

Wesley

MVO: slimmer en leuker werken

Het leukste aan zijn werk als Supply Chain Manager? Dat is het terugzien van de uiteindelijke veranderingen en zien dat zaken soepeler/beter gaan. Voor uitgezette acties vraagt hij om terugkoppelingen en periodiek controleert hij de actielijst met bijbehorende acties. “MVO gaat om slimmer en leuker werken voor onszelf. Wat mag wel en wat niet? Er zit tijd in om dat uit te zoeken, maar dat maakt mijn werk leuk. Ik breng momenteel bijvoorbeeld in kaart hoeveel procent van onze inkoop daadwerkelijk duurzaam is. Dat een broek van gerecycled materiaal is, zegt nog niet direct dat het duurzaam is. Hoe verpakken onze leveranciers deze kleding bijvoorbeeld? En hoe goed zorgen ze voor hun eigen personeel?”, vertelt Wesley.

 

“Niet van elk onderdeel van mijn werk zal ik altijd het directe resultaat zien, maar het draagt altijd bij aan het grote geheel van de organisatie. Dat is hetgeen wat ik heel sterk voel bij Zijlstra Beroepskleding: het samen willen werken aan het succes van de organisatie. En om goed samen te kunnen werken is structuur een vereiste. Door structuur aan te brengen, zaken vast te leggen in documentatie, spullen up-to-date te houden en door processen te verbeteren, bereik je resultaat. En dat resultaat is voor mij dan weer bewijs dat we goed bezig zijn. Bewijs kan zijn een zilveren medaille van EcoVadis, een succesvol MVO jaarplan dat de buitendienst vol trots deelt met hun (potentiële) klanten of simpelweg vrolijke collega’s die vol energie binnenkomen maar ook vol energie het pand weer verlaten”, vult Wesley aan.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is voor ons meer dan een principe; het vormt de kern van ons bedrijf. We zetten ons in voor duurzame praktijken op alle niveaus. Van zorgvuldig geselecteerde materialen tot ethische productieprocessen en een focus op het verminderen van onze ecologische voetafdruk: we streven voortdurend naar een positieve impact op de wereld.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Zijlstra en de zilveren EcoVadis medaille

Zijlstra wordt getoetst door EcoVadis op het gebied van onze duurzaamheidsprestaties. Dit is onderverdeeld in de volgende onderwerpen: milieu, arbeid en mensenrechten, ethiek en duurzame inkoop. “Nu kijken we bijvoorbeeld ook naar onze medewerkers: vinden zij hun werk leuk of lopen zij ergens tegenaan? Hoe zit het met scholing van personeel en de werkplek? Zo willen wij ervoor zorgen dat we nu, maar ook later een leuke en goede werkgever zijn waar de medewerkers met plezier werken”, aldus Wesley. “Wij hadden van EcoVadis de bronzen medaille, maar hebben inmiddels zilver gekregen! Voorheen scoorden we bijvoorbeeld vooral goed op milieu en ethiek, maar nu scoren we op alle onderwerpen goed en gelijkmatig. Over de hele linie willen wij immers verantwoord ondernemen. Hiermee zitten we in de top 8% van bedrijfskleding wereldwijd.”

En de vragen die EcoVadis ons stelt? Die stelt Wesley weer aan leveranciers: “We kunnen alles zelf goed ingericht hebben wat betreft duurzaamheid, maar als wij niet duurzaam inkopen, dan heeft het natuurlijk geen zin.”

Een waardevolle toevoeging voor Zijlstra Beroepskleding

Bij Zijlstra Beroepskleding hebben we altijd waarde gehecht aan het leveren van hoogwaardige producten met aandacht voor maatschappelijke en milieufactoren. Met de introductie van de Supply Chain Manager versterken we ons engagement voor duurzaamheid en nemen we concrete stappen om onze impact op het milieu te verminderen! Meer weten of kennismaken? Neem contact met ons op of