Wanneer u personeel op hoogte werkt is valbeveiliging van essentieel belang. Als werkgever bent u in deze situatie verplicht om persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar te stellen aan uw medewerkers. Maar wat moet u allemaal weten over valbeveiliging? U leest het in deze blog!

 

Valbeveiliging: waarom van belang?

Een valongeluk is iets wat in de praktijk nog wel eens wordt onderschat. De risico’s van werken op hoogte worden niet altijd ingezien. De meeste valsituaties zijn het vallen van een dak of steiger. Mocht de valbeveiliging niet op orde zijn wilt u het natuurlijk niet op uw geweten hebben dat u medewerker letsel oploopt. Valbeveiliging aanschaffen en installeren bij uw medewerkers is geen routine. Iedere werksituatie is anders en daarbij heeft u ook te maken met verschillende wet en regelgeving. U bent volgens de wet namelijk verantwoordelijk voor uw personeel en u moet de middelen bieden dat zij veilig hun werk kunnen uitvoeren.

 

Valbeveiliging: de basis

Er zijn een aantal kerncomponenten als het gaat om valbeveiliging van uw medewerkers. U kunt het onthouden als de ABC van valbeveiliging:
• A: verankeringsmiddelen (verbinding tussen koppelingstoestel en de verankeringspunten in het algemeen);
• B: integraalharnas (wordt gebruikt om medewerker tijdens en na de val vast te houden);
• C: verbindingsmiddelen (dient om het harnas met het verankeringsmiddel te verbinden, bijvoorbeeld schokdempende vanglijn).

Indien een van deze schakels ontbreekt of zwak is, kan de veiligheid niet meer gegarandeerd worden.

 

Verschillende mogelijkheden

Onze partners Dynamic Safety en Honeywell bieden verschillende producten op het gebied van valbeveiliging. Valbeschermingsuitrustingen voor personeel, technische valbeveiligingssystemen, collectieve valpreventie/-begrenzing, oplossingen en professioneel diensten (zoals trainingen). Zij staan voor veiligheid, kwaliteit, betrouwbaarheid en innovatie.

 

Periodieke keuring

Wij bieden de mogelijkheid om de valbeveiliging van uw medewerkers periodiek te keuren. Zo bent u verzekerd van een continue – betrouwbare beveiliging van uw medewerkers. Indien u wenst kunnen wij u een reminder sturen voor bijvoorbeeld hercertificering van uw valbeveiliging.

 

Dynamic Safety en Honeywell: valbeveiliging

De valbeveiliging van Dynamic Safety en Honeywell hebben vele voordelen. Zijlstra Beroepskleding werkt nauw samen met haar partners. Heeft u vragen over persoonlijke beschermingsmiddelen? Of wilt u meer informatie? Neem vrijblijvend contact op met onze accountmanagers.