Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). In sommige werkomgevingen is het dragen van deze bescherming verplicht. Dit is met een goede reden: wanneer uw medewerkers risicovolle handelingen verrichten, bieden persoonlijke beschermingsmiddelen essentiële bescherming tegen gevaarlijke stoffen en/of invloeden van buitenaf. Voorkom verwondingen en lichamelijk letsel: dit is het belang van persoonlijke beschermingsmiddelen.

 

Veiligheid start bij persoonlijke beschermingsmiddelen

Persoonlijke beschermingsmiddelen. We hebben ze allemaal wel eens gezien. Denk aan de veiligheidshelmen van bouwvakkers en de signaalkleding van wegenwerkers. Werkgevers zijn verplicht persoonlijke beschermingsmiddelen ter beschikking te stellen aan werknemers die risico lopen op letsel of bijvoorbeeld in contact kunnen komen met schadelijke stoffen.

 

Persoonlijke beschermingsmiddelen: de soorten

Risico’s dienen bij de bron voorkomen of beperkt te worden en dit start bij de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen. En wanneer hebben we het over juiste PBM? Dit is het geval wanneer de middelen zijn voorzien van de CE-markering. Hiermee wordt aangegeven dat ze aan alle Europese richtlijnen voor PBM voldoen. Dit geldt voor alle soorten beschermingsmiddelen:

  • Gehoorbescherming op maat

Werken uw werknemers in een luide omgeving? Dan dient het gehoor beschermd worden. Zo is geluid boven de 80 decibel schadelijk. In extreme gevallen leidt dit zelfs tot lawaaidoofheid. Met alle gevolgen van dien: zowel het functioneren op het werk als in het privéleven worden negatief beïnvloed. Zorg er daarom voor dat werknemers passende gehoorbescherming dragen. Denk bijvoorbeeld aan gehoorkappen of otoplastieken voor uw werknemers.

  • Bescherming van het hoofd

Wanneer uw werknemers in een omgeving werken waar objecten op het hoofd kunnen vallen, is hoofdbescherming een must. Veiligheidshelmen zijn uitermate geschikt: werknemers zijn beschermd tegen vallende objecten én zijn gedeeltelijk beschermd tegen UV-straling. Het dragen van een helmmuts onder de veiligheidshelm zorgt daarnaast voor warmte.

  • Oogbescherming

Zoals de naam het al zegt, wordt oogbescherming gedragen om schade aan de ogen te voorkomen. Van kleine, onzichtbare metaalsplinters tot spatjes van een chemische stof: wanneer dit in de ogen terechtkomt, heeft dit pijnlijke en soms zelfs onherstelbare schade aan het oog als gevolg. Ook straling is een risico voor de ogen van uw werknemers. Werknemers die deze risico’s lopen, dienen dan ook passende veiligheidsbrillen (op sterkte) te dragen.

  • Persoonlijke beschermingsmiddelen op hoogte: valbeveiliging

Werken uw werknemers op hoogte? Dan is valbeveiliging verplicht. Dit is vanaf een hoogte van 2,5 meter. Niet voor niets natuurlijk: bij het werken op hoogte komen risico’s kijken met mogelijk ernstige gevolgen. Met de juiste valbeveiliging zijn uw werknemers beschermd tegen vallen.

 

Zijlstra Beroepskleding: uw partner in PBM

Elke categorie werkkleding- en schoenen heeft een eigen eisenpakket. Wij leveren passende persoonlijke beschermingsmiddelen voor uw werknemers en stellen samen met u een passend pakket samen. Uiteraard een pakket die aan alle eisen en kenmerken voldoet. Tevens bieden wij de mogelijkheid uw PBM periodiek te keuren. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk alvast ons aanbod of neem vrijblijvend contact met ons op.